3x fabels en feiten over papier

3x fabels en feiten over papier

Wist je dat het eerste stukje papier uitgevonden is door de Chinees Ts’ai Lun in het jaar 105 na Christus? Dit stukje papier bestond uit een combinatie van vezels uit de bast van een moerbeiboom, textielvezels en water. Vandaag de dag, ruim 1900 jaar later, is papier nog steeds één van de meest gebruikte materiaalsoorten en dat heeft zo zijn redenen. In deze blog lees je drie fabels en feiten over papier. Hoeveel punten heb jij goed? Lees snel verder en je komt er gauw genoeg achter!

Fabel 1: papier doet het milieu geen goed en is absoluut niet duurzaam

Dat papier het milieu geen goed doet en absoluut niet duurzaam is, is een regelrechte fabel. Het is misschien wel één van de duurzaamste materiaalsoorten die bestaan. Het hout waarvan papier gemaakt wordt valt onder de natuurlijke en hernieuwbare materialen. Het is niet zo dat hout ooit ‘op’ zal raken. Er is altijd wel aanwas van nieuwe jonge bomen. Deze jonge bomen absorberen bovendien CO2 uit de atmosfeer wanneer ze groeien.

Wist je trouwens dat de papierindustrie goed is voor slechts één procent van alle broeikasgassen die wereldwijd worden uitgestoten? De papierindustrie behoort dan ook tot één van de laagste uitstoters van broeikasgassen binnen de industriële sector. Daarnaast is de CO2 uitstoot binnen deze sector nog steeds aan het dalen. Zo staat de uitstoot aan broeikasgassen voor papier per persoon per jaar ongeveer gelijk aan het rijden van circa 800 kilometer met de auto. Een auto is dus nog steeds vele malen vervuilender! Hetzelfde geldt overigens voor plastic. Papieren tasjes bijvoorbeeld, zijn een stuk milieuvriendelijker dan plastic tasjes. Blanco papieren tasjes bestellen of papieren tasjes bedrukken? Bij Rotimshop ben je aan het juiste adres.

Fabel 2: de papierproductie draagt bij aan het krimpen van de bossen

Dat de papierproductie bijdraagt aan het krimpen van de bossen is absoluut niet waar. Het papier zoals wij dat in Europa kennen wordt voornamelijk gemaakt uit vezels van houtafval en gerecycled papier. Het grootste gedeelte van de bossen wereldwijd worden gekapt voor de energieproductie (maar liefst 50 procent) en de bouw (circa 28 procent). De papierproductie neemt slechts 13 procent voor haar rekening.

Wist je trouwens dat circa 52 procent van alle bossen wereldwijd bestempeld kan worden als een duurzame bosbron? Dit komt omdat deze bossen onder een soort beheerplan vallen met gerespecteerde certificeringsregelingen. FSC (Forest Stewardship Council) is hier wellicht de bekendste van. Wanneer dit logo op een papierproduct staat, zoals printpapier bijvoorbeeld, weet je zeker dat je een papierproduct koopt dat vervaardigd is uit materialen die uit een duurzame bosbron gewonnen zijn. Een bosbron die dankzij het beheerplan nog generaties lang kan voort blijven bestaan.

Feit 1: papier kan heel goed gerecycled worden, tot maar liefst vijf keer

Papier kan inderdaad heel goed gerecycled worden, mits het goed gescheiden wordt ingeleverd. De gemiddelde papierrecycling in Europa varieert zo tussen de 70 en 75 procent. Het meeste papier wordt zo’n 3,5 keer gerecycled. Hierna worden de vezels te kort en raken ze te versleten om er nog een nieuw vel papier van te kunnen maken. In sommige gevallen lukt het om papier maar liefst vijf keer te recyclen, maar dat is dan ook wel echt het maximale aantal keren.

Vorige artikel

Volgende artikel