Waarom is teambuilding belangrijk?

Waarom is teambuilding belangrijk?

Wanneer je – net als veel andere Nederlanders – in loondienst werkt, werk je doorgaans samen met andere mensen. Je collega’s heb je meestal niet voor het kiezen en dat zorgt ervoor dat je dagelijks met meerdere mensen samen moet kunnen werken. Ook met mensen die je minder goed liggen en waar je privé nooit mee om zou gaan. Wanneer het onderling tussen botst tussen collega’s, is dit nadelig voor de productiviteit. Daarom is teambuilding ook zo belangrijk.

Wat is teambuilding?

Bij teambuilding staat ‘het creëren van een hecht teamverband’ centraal. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door met collega’s een escape room te bezoeken. Hier leer je jouw collega’s op een andere manier kennen. Je hebt een gezamenlijk doel en dat is zo snel mogelijk de puzzel van de escape room op te lossen.

Expeditie Robinson als voorbeeld

Neem als voorbeeld het televisieprogramma ‘Expeditie Robinson’. Hier worden meerdere mensen (die elkaar vooraf vaak niet kennen) op een onbewoond eiland gedropt. Hier nemen ze het op tegen een ander team door verschillende opdrachten uit te voeren. Doordat je hecht met elkaar samenwerkt, leer je elkaar snel kennen. Je krijgt respect voor iemand doordat hij/zij een opdracht voltooid heeft. Iemand die je normaal gesproken in het dagelijks leven misschien links zou laten liggen.

Waarom is teambuilding belangrijk?

Natuurlijk leiderschap

Tijdens een teamuitje zie je vaak snel wie het in zich heeft om leiderschap te tonen. Wie neemt het voortouw en helpt of haar collega’s een opdracht door? Je krijgt kwaliteiten van je collega’s te zien die je op de werkvloer misschien niet zo snel te zien had gekregen.

Welke activiteiten zijn er te doen?

Op het gebied van teambuilding zijn er meerdere activiteiten te ondernemen. We gaven als voorbeeld al het bezoeken van een escape room. Ook een pubquiz of een puzzel kan teamleader nader tot elkaar brengen. Vind je dat allemaal te ingewikkeld? Simpelweg uit eten gaan met elkaar kan ook al bijdragen aan een positief teamgevoel.

Vorige artikel

Volgende artikel