Feestje gepland? Zo serveer je wijn op de juiste manier!

Feestje gepland? Zo serveer je wijn op de juiste manier!

Als het gaat om het serveren van wijn, zijn er een paar dingen die je moet weten. Hier lees je hoe je een aantal veelgemaakte fouten kunt vermijden en jouw gasten de juiste hoeveelheid op het juiste moment kunt laten drinken.

Serveer wijn op de juiste temperatuur

De beste temperatuur om rode wijn te serveren is kamertemperatuur. Als je jouw rode wijnen te veel koelt, komen de smaken van de wijn minder goed tot hun recht. Ze kunnen dus beter een beetje worden opgewarmd voordat je ze drinkt.

Witte wijnen kunnen het best gekoeld worden, omdat koeling de smaak zachter maakt. Ook komen de aroma’s van witte wijn dan beter tot hun recht, zodat je ze echt kunt ruiken in je glas.

Hoe doe je dat dan als je zowel witte als rode wijn wilt serveren op jouw feestje? Dan kun je bijvoorbeeld een inbouw wijnklimaatkast met 2 zones aanschaffen! Zo kan je jouw wijnen op de perfecte temperatuur serveren. Deze kan je makkelijk online bestellen bij een wijnkastenshop!

Hoe open je de wijn?

De eerste stap bij het serveren van wijn is natuurlijk altijd het openen ervan. Er zijn een paar manieren om dit te doen – de meest gebruikelijke zijn het gebruik van een wijnsleutel, of kurkentrekker.

Wijnsleutels zijn de gemakkelijkste manier om een fles wijn te openen. Ze zijn eigenlijk net als de sleutelhanger van je auto – klein en makkelijk te gebruiken!

Er zijn verschillende soorten kurkentrekkers die variëren in lengte, kwaliteit en prijs, afhankelijk van wat voor ervaring je wilt bij het openen van je flessen wijn.

Het serveren van de wijn

Serveer de wijn niet te koud of te warm. De temperatuur van een goede rode wijn moet rond kamertemperatuur schommelen (18-21 graden). Witte wijn moet gekoeld worden geserveerd. Laat de wijn niet langer dan 30 seconden ademen voordat je hem serveert. Serveer jouw favoriete wijnen in mooie glazen .

Wijn op de juiste manier serveren is zo moeilijk nog niet!

Hoewel je zeker een kurkentrekker, een flesopener en zelfs je hand kunt gebruiken om een fles wijn te openen. Er zijn ook hulpmiddelen die het openen en serveren van wijn gemakkelijker maken. Om te beginnen is het altijd fijn om een goed wijnglas te hebben om uit te drinken.

Het volgende wat je nodig hebt is iets om de wijn in te schenken als het eenmaal uit de fles is. De beste optie hiervoor is een beluchter of karaf – beide helpen om zuurstof in de wijn te brengen. Hierdoor komen er meer smaken en aroma’s naar voren en tannines worden verzacht.

Zo serveer je dus wijn op de juiste manier!

Zo zie je maar, een paar tips over hoe je wijn serveert. Dit kan natuurlijk intimiderend zijn.  Als je deze eenvoudige stappen volgt, zullen jouw gasten zeker genieten van hun glas wijn. Ze zullen ook waarderen dat je de tijd hebt genomen om er iets over te leren!

Vorige artikel

Volgende artikel