Hoelang is wijn houdbaar?
Het is een vraag die je vaak voorbij hoort komen, hoelang is mijn wijn houdbaar? We horen tenslotte altijd verhalen over dat wijn moet rijpen om op smaak te komen. De ene wijn is gemaakt om te bewaren, terwijl de ander jong het lekkerst is. En nadat de fles geopend is verschilt het ook per wijn hoelang je hem kan bewaren. Kortom, al deze verhalen over wijn en de houdbaarheid geven een hoop verwarring voor vele van ons. Maar wat is de waarheid en hoe zit dit nou eigenlijk?
Het bewaren van een gesloten fles
Een gesloten fles gaat langer mee dan een geopende fles, vrij logisch. Maar een gesloten fles kan helaas niet eeuwig bewaard worden. Veel mensen denken dat wijn bewaard moet worden, om op smaak te komen. Maar in tegenstelling worden veel wijnen verkocht met de instelling om er nu van te genieten.
Hoelang kan elke gesloten bewaard worden:
- Frisse en fruitige witte wijnen: 1 tot 2 jaar
- Fruitige, lichte rode wijnen: 1 tot 2 jaar
- Volle, houtgerijpte wijnen: 2 tot 4 jaar
- Volle rode wijnen: 2 tot 6 jaar
- Zoete witte wijnen: 2 tot 10 jaar
Rode wijn
Gesloten: rode wijn worden over het algemeen 2 tot 10 jaar bewaard. De exacte tijd is af te lezen aan de: zuurgraad, restsuikers, tannine en het alcoholpercentage. De gemiddelde tijd voor het bewaren van je rode wijn is 3 jaar.
Geopend: heb je de wijn geopend? Dan is deze nog rond de 3 tot 5 dagen houdbaar. Controleer zelf altijd goed bij twijfel. Dit kan je doen door aan de wijn te ruiken en de kleur te bekijken. Zie je een donkerbruine rand om de wijn? Dan is hij hoogstwaarschijnlijk niet meer goed.
Witte wijn
Gesloten: witte wijn en rosé kan het beste gedronken worden binnen een jaar na aankoop. Hierbij hangt de exacte tijd ook af van de: zuurgraad, restsuikers, tannine en het alcoholpercentage.
Geopend: heb je de witte wijn geopend? Dan is deze nog rond de 4 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast. Buiten de koelkast is het een ander verhaal. Twijfel je? Ruik dan aan de wijn en je komt er al snel achter of die nog goed is of niet.